Hazır Giyim Endüstrisine Nefes Aldıran Normalleşme Adımları

“Türkiye’nin petrolü” olarak adlandırılarn tekstil ve hazır giyim sektörü yılda 30 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiriyor ve 1 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor. Koronavirüs pandemisinin tekstil ve hazır giyim sektörüne vurduğu darbe kuşkusuz ülke ekonomisindeki diğer dinamikleri de olumsuz etkiledi. Verilen siparişleri mücbir sebep maddesi koydurarak teslim almaya yanaşmayan yabancı şirketler ve perakende satışta da yoğunluğun azalması sektörün zarar görmesine sebep oldu. 2020 için yüksek ihracat hedefleri belirleyen hazır giyim sektörü sadece Nisan ayında %60’tan fazla bir ihracat düşüşü yaşadı.

Ancak Mayıs ayı ile başlayan normalleşme sürecinde sektör, önceki ayların zararlarını dengeleyebilecek bir hareketlenme yaşadı. Dünya devlerinin önceden verdikleri siparişlerini normalleşme süreci ile birlikte almaya başlamaları, yılın ikinci yarısı için bir umut ışığı olabilir. Başta İtalya ve Almanya’dan olmak üzere Avrupa’daki firmalar yeni siparişler de vermeye başladılar. Bu markaların başında ise Türkiye’den yoğun şekilde ürün ihraç eden Zara ve H&M geliyor. Bu gelişmeler ışığında sektördeki genel kanı, ilk yarıdaki düşüşün ikinci yarıda daha normal seviyelere geleceği ve sene sonu için ihracattaki azalmanın %20-25 civarında olacağı yönünde.

Haberler

Bu yazı 27.08.2020 tarihinde kidswearworld.com için özel olarak yazılmıştır.

Kidswearnetwork

Kidswearworld.com
HER AN YANINIZDA!

Kidswearworld.com, ticaretiniz asla kesintiye uğramasın diye internet olan her ortamda, her cihazda kullanabilmeniz için özel olarak geliştirildi.

Evde, ofiste, fabrikada veya seyahat esnasında nerede olursanız olun bütün ticaret ortaklarınız sadece bir tık uzağınızda.